Geen contact met je hond

Oei, de trainer zegt dat ik geen contact heb met mijn hond…..

Voor diegenen die niet begrijpen hoe dat wordt bedoeld: graag geef ik wat voorbeelden  om e.e.a. duidelijker te maken.

Als je als voorjager/begeleider met je hond buiten loopt en de hond is los en hij gaat gewoon zijn eigen gang, ofwel ragt en racet rond, heeft geen enkele aandacht voor zijn baas, hoort niets en verdwijnt uit zicht dan is er absoluut geen enkel contact tussen baas en hond. In een dergelijke situatie is het onmogelijk om je hond ook maar iets te leren. Je kunt het vergelijken met een kind dat in de klas achterstevoren op de stoel gaat zitten. Het kind doet waar hij zelf zin in heeft en het kan hem geen snars kan schelen wat de juf zegt. Dat gebrek aan contact komt naar boven als de pup zo’n 4 – 5 maanden wordt. Het herstellen is niet zo eenvoudig, omdat het in de eerste 2-3 maanden niet zo opviel. Dus was er te weinig aandacht voor. Het gewenste gedrag is nl. niet ‘geprogrammeerd’ in het koppie van de pup. Je dient veel extra tijd, inspanning en aandacht te investeren om dit goed te krijgen.

Wat is de bedoeling en wat wil je bereiken :

Als je als voorjager/begeleider met je hond buiten loopt en de hond is los  en als de hond dan steeds op je let, elke keer naar je omkijkt. je aankijkt en het lijkt alsof hij vraagt : “Wat kan ik nu voor je doen, of waar moet ik nu naar toe, of wat gaan we nu samen doen ? “ Dan is het contact goed !

Hoe kun je nu dat contact zo goed mogelijk herstellen ?

* Als trainer/voorjager/baas van de pup hem zo veel mogelijk verwennen en knuffelen.    Je neemt de plaats van zijn moeder in…

* De voorjager geeft de pup eten (niet de andere huisgenoten)

* Allerlei spannende en uitdagende spelletjes met hem doen. Aandacht geven is ook aandacht krijgen.

* Alles samen met de pup doen bijv. hout voor de haard uit schuur halen, in de tuin snoeien, harken, vegen enz. Hij moet gaan denken dat hij ALLES samen met jou doet, zowel binnen als buiten. Laat hem een blok hout mee naar binnen nemen, de stoffer voor je dragen enz.

* Het kan alleen werken als je het ZELF doet, andere gezinsleden mogen er naar kijken.

* Houd zijn interesse vast door steeds weer nieuwe (onverwachte) spannende dingen samen met hem tedoen.

* Als hij voor de buitendeur gaat staan, je aankijkt en vraagt : “Baas. wat gaan we nu weer in de tuin doen “, dan ben je op de goede weg. Hij moet je op de hielen gaan lopen, je overal volgen, ook als je naar de WC gaat….

* Voorlopig alles in de beschermde, veilige omgeving van huis en tuin.

Daarna deze dingen voorzichtig (een voor een) pas verder van huis gaan doen.

* De pup moet jou als een onmisbare kameraad gaan zien waarvoor en waarmee hij alles samen doet.

* Hoe jonger de pup is om dit te gaan doen des te beter.

Als de pup die eerste weken (paar maanden) ontdekt heeft dat hij best alles alleen kan c.q. hij veel alleen doet en weinig met zijn baas, en dat dan vervolgens zijn jachtpassie begint te ontwaken, zijn oerinstinct om prooien te vinden sterker is dan zijn genegenheid voor de baas, dan wordt het meestal van kwaad tot erger. Soms ontsteekt dan de baas in woede en staat met gekromde tenen, zwaar gefrustreerd tegen zijn hond te brullen… Dan heb je het prille contact weer teniet gedaan en kan de pup zelfs angstig voor zijn baas worden. Ja, en dan wordt door bepaalde z.g. deskundigen dwangmiddelen ( teletact) geadviseerd. Dat is in mijn optie een bewijs van onvermogen en daar ben ik dus erg op tegen ! Het geduld van de baas is daarom erg belangrijk ! Het aanmoedigen van de natuurlijke will-to-please (die iedere jachthond in een bepaalde mate heeft) is een betere en diervriendelijkere methode.

De pup/jonge hond moet het leuk, fijn en interessant vinden om alles voor je te willen doen. Dat bereik je voor 90% met beloning/ eten en voor 10% met een positieve, enthousiaste stem en een aai van de baas !

Let er maar eens op hoe de hond ‘straalt’ als je hem iets lekkers geeft en positieve, enthousiaste dingen zegt.

Dat is de manier om een “hondstrouwe” kameraad te krijgen die alles voor jou wil doen.

Hengelo (g), 22 januari 2018

Henk Bruggink

%d bloggers liken dit: