Het gebruik van tuigjes

De visie van een ervaren jachthondentrainer.

 

Als je moet geloven wat de verkopers van nagenoeg alle tuigjes beweren, dan is het eigenlijk niet meer nodig om een hond iets te leren of te trainen. Alles gaat vanzelf met een tuigje en een lange lijn van min. 3 meter ! Het is ongelooflijk dat steeds meer mensen deze commerciële onzin voor waar aannemen en de omzetcijfers stijgen er flink van ! Men gaat totaal voorbij aan enkele principes in de opvoeding en training van onze viervoetige vrienden. Het kwalijke is dat de nadelen en zelfs gevaren van een tuigje voor een actieve hond natuurlijk niet worden vermeld in die commerciële promoties.

Ik zal ze daarom toelichten :

Een band om en voor de borstkas zal de diepe ademhaling bij inspanning, zoals behendigheid, jachttraining, hardlopen e.d. zeker belemmeren. De omvang van de borstkas is in rust ( als het tuig wordt omgedaan) natuurlijk minder dan wanneer de hond zo snel mogelijk een ver apport moet ophalen. Het lijkt mij vreselijk als je je moet inspannen en je longen worden beperkt in het functioneren. Probeer eens met je broekriem om je borst 10 minuten hard te lopen !

Als een hond wil trekken (omdat hij iets anders wil dan zijn baas), doet hij dat aan een halsband, een stuk touw, een jachtlijn, een slipketting en ook aan een tuig. Dat maakt geen verschil. Ook de prijs van het touw, band, lijn of tuig maakt hem niets uit. Waarom ? Omdat de baas hem niet heeft geleerd netjes te volgen of naast hem te wandelen !

Geen enkel technisch hulpmiddel is een vervanging voor een leerproces.

Niet voor kinderen op school en ook niet voor een jonge hond die alles nog moet leren. Het is pure gemakzucht, gevoed door de illusie van de commercie. Zo ongeveer van : Koop een tuig, dan ben je van alle zorgen af ! Helaas…het werkt niet als een voorbehoedmiddel ! Als u de moeite neemt om met veel geduld en liefde uw hond te leren netjes bij u te lopen, dan heeft u zelfs geen vliegertouwtje daarvoor nodig. Op onze trainingen leer je zelfs “dat de hond los naast u volgt”

Dan het aspect van het gevaar van een tuigje. Op onze trainingen zal nooit een hond aan het werk zijn met iets aan zijn lichaam wat er van nature niet hoort. Dus : geen halsband, geen jachtlijn, geen tuigje. Waarom ? Als de hond door dichte dekking raast kan een halsband, lijn of tuig achter een uitstekende tak of stronk blijven haken. Door de snelheid van de hond kan hij dan over de kop slaan, ernstig geblesseerd raken en zelfs zijn nek breken ! Dat kan evengoed op een wandeling gebeuren als hij (ongeoorloofd) ineens achter een konijn aan stuift. Dat wil je toch niet ! Zwemmen met een halsband, lijn of tuig is al net hetzelfde. Je weet niet wat er onder water ligt en waaraan hij kan komen vast te zitten. Ik heb er ooit mijn hond bijna mee verdronken, door aan een lijn te trekken die onder water om een wilgenkop zat. Hoe harder ik trok hoe verder de hond onder water ging. Gelukkig is het nog net goed afgelopen.

Zo, dat is mijn visie over tuigjes. Op onze trainingen zijn de honden gewoon aangelijnd met een jachtlijntje. Wat u buiten en na de lessen doet, is uw eigen verantwoording. Ik hoop dat ik u in elk geval wat te overdenken heb gegeven.

Hengelo (Gld) , april 2018

Henk Bruggink

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertenties
%d bloggers liken dit: