Mijn hond komt niet terug !

Oei, mijn hond komt niet terug… !

Het niet willen terugkomen van de hond naar de baas is een steeds groter probleem voor veel  (jacht)honden eigenaren. Allereerst dient te worden gezocht naar de oorzaak. Heel vaak ligt het probleem in de allereerste fase van het leven van de pup. Bij de fokker dient al de basis te worden gelegd om het komen naar de verzorger te ontwikkelen. Dat wordt gedaan zoals het ook in de natuur gebeurt, n.l. als de moervos of de wolventeef  met voedsel naar het hol komt, geeft zij d.m.v. een signaal aan dat het diner is gearriveerd. Eerst is dat voor-verteerd voedsel wat zij weer uitbraakt, later een hele gevangen prooi. De pups komen met een noodgang naar hun moeder toe, want ze hebben honger ! Dat dient door de fokker te worden nagebootst met de bak met eten ,eerst pap, later vaster voedsel, (roepen, geluid met de bak maken en dat kennen de pups na 2 dagen perfect.) Dan is het komen al geprogrammeerd ! De nieuwe eigenaar  moet dat kunstje gewoon voortzetten en het probleem ontstaat gewoon niet. Maar… als dat niet op deze manier is geprogrammeerd (de eerste 8 weken) en ook niet is geconditioneerd (vanaf 9 tot 16 weken) dan ontstaat er het probleem van het ontbreken van een band tussen pup en baas en het ontbreken van de associatie dat komen-eten betekent !

Want, waarom zal hij naar de baas komen ? Het levert hem niets op ! Heel simpel, hetzelfde als waarom ga je naar de baas om voor hem te werken ?  Omdat het salaris oplevert !

En dan worden er nog meer fouten opgestapeld :

– Het is zo leuk de pup door de tuin of op de hei te zien rennen en hij moet nog niks…

– Toevallig komt hij een muis, konijntje of vogeltje of vlinder tegen en dat is erg interessant.

– De volgende keer zegt zijn instinct dat dat ook wel eens als prooi kan dienen, dus rent hij er achter aan.

– Een paar weken later begint toch zijn oerdrift te ontwaken en ook zijn passie voor het jagen  !

Veel eigenaren vinden het nog steeds leuk om te zien hoe snel hun pup wel is en lekker rond banjert! De eigenaar vindt het leuk om te zien, maar beseft niet wat hij ziet.

Alleen … heeft de pup een steeds betere gehoorbeschermimg op zijn oren want hij hoort het niet meer als hij geroepen wordt. De jachtpassie en natuurlijke instincten overtreffen verre het reageren op de stem of fluit van de baas, want met jagen denkt hij eten te krijgen en niet door naar de baas te gaan ! De baas maakt zich pas zorgen als hij geheel uit zicht verdwijnt en meteen ook lang weg blijft. Dan blijkt dat de pup is veranderd in een ongeleid projectiel.

Wandelen kan alleen aan de lijn, want zodra de lijn eraf gaat, is de hond verdwenen…

Wat valt hieruit te leren ?

Een pup moet een sterke band krijgen met zijn baas die hem van eten voorziet!

Op die manier leert de pup dat het “terugkomen” de allerbeste activiteit is die hij kan doen, boven al de andere leuke activiteiten.

Het “terugkomen” levert ALTIJD eten op bij pups en jonge honden !

Het is verder van het grootste belang dat de pup eerst leert te komen, zitten, volgen enz. voordat al zijn natuurlijke instincten ontwaken.  Indien de baas uiteindelijk moet concluderen dat hij een  “ongeleid projectiel “ heeft dan zoekt hij een (jacht) hondenschool die dat wel even voor hem oplost…

Daar wordt hem verteld dat hij met een fluitje en een zitfluit moet gaan oefenen. Dat is ongeveer hetzelfde als een nog niet zindelijke kleuter naar de HAVO sturen. Helaas snappen de hond en de baas er niets meer van want de fluitjes blijken ook al geen wonderen te kunnen verrichten.

Hoe zouden we dat nu kunnen oplossen ?

Ik denk dat er maar één ding opzit : n.l. terug naar de basis waar het in een pril stadium fout is gegaan.De jonge hond dient een soort van heropvoeding te krijgen alsof hij nog maar 10 weken oud is. Dat betekent alle en heel veel tijd en energie steken in het alsnog vormen van een heel goede band met de hond d.m.v. eten en de wijze hoe dat wordt aangeboden, dus net als bij een klein pupje. Al de andere spannende activiteiten voorlopig achterwege laten en dat trainen in huis of in de (niet te grote) afgesloten tuin.. Eerst alles binnen een straal van max. 10 meter. Zolang het dichtbij nog niet 100 % lukt, lukt het zeker nog niet op een grotere afstand. Dat kost ontzettend veel geduld, tijd, energie en zal best ook nog wel eens frustrerend zijn, maar dat is weer de prijs voor de misser in het begin helaas…

Het is logisch dat, indien er geen goede band is gevormd tussen hond en baas, er veel meer zaken in de opvoeding en training  fout zullen gaan. Succes met de training.

 

Henk Bruggink

Hengelo (G) , oktober 2017

%d bloggers liken dit: