Veel gestelde vragen

 

Veel gestelde vragen:

  1. Welk ras moet ik kiezen en welk ras past het beste bij mij en mijn gezin ?

In een gezin met kleine kinderen past beter een wat rustiger hond, zoals de retrievers, oudere mensen kunnen beter voor een kleiner ras kiezen, b.v. een Cocker Spaniel. Over smaken valt natuurlijk niet te twisten, maar ga niet voor een leuk kleurtje, maar let vooral op het karakter, de aanleg en waarvoor de hond oorspronkelijk gefokt is. Een gepassioneerde en fel jagende Staande Hond of Spaniel is eigenlijk alleen geschikt voor een jager met dezelfde passie !

2.   Wat zijn de voordelen van een hond met stamboom t.o.v. een hond zonder stamboom ?

Als u besluit een pup te kopen adviseer ik u altijd voor een pup met stamboom te kiezen. De belangrijkste reden daarvoor is dat de stamboomhonden allemaal d.m.v DNA onderzoek worden getest op hun afstamming. Dat betekent dat u er 100 % van op aan kunt dat de ouders ook werkelijk de biologische ouders zijn. Bij honden zonder stamboom kunt u voor een toch wel onaangename verrassing komen te staan, omdat de pup een kruising blijkt te zijn en uw hondje een totaal ander uiterlijk maar vooral ook een ander karakter kan vertonen als hij opgroeit. Als de moeder een vlinderhondje is, zal de pup niet zo gauw een Nw. Foundlander blijken te zijn. Maar b.v. bij een kruising tussen verschillende jachthonden is het aan de pup heel vaak niet te zien. Dus als u een drijfhond als een spaniel verwacht, kan het zo maar gebeuren dat uw hond een voorstaande heidewachtel blijkt te zijn. Verder worden de stamboomhonden waarmee gefokt wordt door een bonafide fokker altijd op erfelijke gebreken getest volgens het Fokreglement van de rasvereniging. Dat kan u een hoop ellende besparen ! U betaalt natuurlijk meer voor een pup met stamboom, logisch omdat de fokker veel meer kosten moet maken, b.v. DNA onderzoek, oog- en heuponderzoek, kosten voor de stamboom, hogere kosten voor een dekking enz. enz.

3.   Is het verstandig om jachttraining met de hond te doen, als ik niet ga jagen ?

Ja, voor de hond en waarschijnlijk ook voor u is dat veel leuker en uidagender. De meeste jachthonden gaan zich op een gehoorzaamheidscursus al vrij snel vervelen, omdat het te eentonig is. Volg, zit, af, blijf en kom – dat is het dan. Op een jachthonden training komt daar veel bij aan uitdagingen van een makkelijk markeer apport tot zeer moeilijke verloren apporten, waarbij van de hond veel meer wordt gevraagd en al hij zijn zintuigen moet leren gebruiken.

4.    Wordt door de jachttraining het jachtinstinct juist aangewakkerd ?

Het jachtinstinct heeft de  hond al in zijn genen zitten. Ook al leert u de hond niets, hij zal op een gegeven moment uit zichzelf zijn instincten volgen (d.w.z. jagen achter een prooi, b.v. de kat van de buren ! )

5.     Of worden de instincten van de hond door de jachttraining  controleerbaar ?

De bedoeling van de jachttraining is juist om contrôle te krijgen over de jachtinstincten van uw hond en uw hond om te vormen van een ongeleid projectiel naar een goed stuurbare en hanteerbare metgezel. Maar…… meestal moet de voorjager nog meer leren dan de hond…… 

6.     Kan ik ook aan uw training deelnemen en mijn hond alleen dummy’s leert te apporteren?

Dat kan zeker. 

7.       Waarom moet ik naar een cursus ? Kan ik dat niet zelf ?

Vooral de voorjager leert op een cursus hoe hij het beste met zijn hond kan oefenen en ook van  de andere cursisten in een groep kun je veel opsteken. Ook voor de socialisatie van uw hond is het beter in een groep te trainen

8.       Is het verstandig als ik niet wil jagen, een pup te kopen die gefokt is uit gepassioneerde jachtgefokte ouders ?

Nee ! Want u doet er u zelf en uw hond geen plezier mee. U kunt dan uw hond niet geven waar hij voor op de wereld is gekomen en uw hond verlangt van u dingen die u hem niet kunt bieden. Begin daar dus niet aan. 

9.       Wat is het verschil in temperament tussen werk- en showgefokte jachthonden ?

Werkgefokte jachthonden horen bij jagers thuis, werkgefokte Border Collies bij herders. Als u geen werk hebt voor uw werkgefokte hond, begin er dan niet aan, want u krijgt een hyperactieve, ongelukkige hond in huis, die zich geen raad weet met zijn energie, passie enz. Koop een pup uit een show gefokte bloedlijn. Die zijn rustiger en veel beter geschikt als gezinshond. Denk niet dat zij sloom zijn ! Ze zijn over het algemeen zeker actief genoeg en u bespaart zich een ongeleid ADHD projectiel.

10.     Wanneer en hoe moet ik met de opvoeding en training van de pup beginnen?

Vanaf de eerste dag dat u hem heeft en vanaf 9 weken naar de jachthonden puppy cursus.

11.      Hoeveel lessen moet ik met de hond trainen tot en met het B niveau ?

Dat hangt nogal af van de aanleg van u en uw hond, uw discipline om de lessen te volgen en ook van uw bereidheid om de adviezen van de trainer op te volgen en uw doordeweekse oefeningen thuis.

12.      Hoeveel tijd kost de totale training ?

Over het algemeen ben je met een jachthond toch wel 2 tot 3 jaar bezig, afhankelijk van het gestelde doel qua niveau. (als u t/m het A diploma wilt trainen, dan duurt dat wel 3 jaar. Wilt u alleen in de praktijk jagen met uw hond, dan liggen de eisen wel wat lager en duurt het misschien 2 jaar.)

14.       Hoe vaak zijn de lessen en wanneer ?

De lessen zijn altijd 1 x per week 1 1/2 uur.

15.      Wilt u meer weten over Spaniels ?

Dat kunnen wij  u beter in een persoonlijk gesprek vertellen.

Indien u andere of specifieke vragen heeft bel dan even : 0575 – 46 32 05

 

Advertenties
%d bloggers liken dit: