Waarom tuigjes niet helpen

 

Oei, waarom helpt dat tuigje niet ?

 

“Mijn hond trekt nog steeds aan de lijn.” 

Als je je hond vanaf zijn prilste jeugd niet hebt geleerd ,zonder te trekken, aan de lijn te lopen, zowel volgend als wandelend, dan helpen tuigjes, slipkettingen en prikbanden net zo min ! Eventjes kan er enige verbetering lijken te zijn, maar al snel is het weer het oude liedje !

Over tuigjes.

Hebt u zich wel eens afgevraagd waarom sledehonden een tuig aan hebben ? Voor een beladen slee met een gewicht van ca 100 kg, inclusief de musher lopen ca 8 tot 14 sledehonden met een tuig om. ! Het harnas of tuig wat ze om hebben stelt de sledehonden in  staat om alle kracht over te brengen op de treklijn. Samen hebben ze dus trekkracht genoeg om die slee over afstanden van vele kilometers voort te  trekken met een duizelingwekkende vaart.  De (trek)kracht die een (slede) hond heeft, hangt af van zijn gewicht, grootte en spiermassa.

De gemiddelde trekkracht van een sledehond (met een eigen gewicht van 20 tot 25 kg ) is tussen de 50 en 75 kg. Stelt u zich dan uw hond van b.v. 40 kg in goede conditie voor met een daarbij horende trekkracht van meer dan 75 kg. aan een tuigje……die sleept je overal naar toe waar je niet naar toe wilt ! De sledehonden worden van jongs af aan geleerd wanneer ze moeten trekken en wanneer juist niet ! Dus ook daar training vooraf om NIET te trekken als dat niet gewenst is ! (info : http://www.shkn.nl)

In elk geval mag duidelijk zijn dat honden met een tuig harder kunnen trekken dan wanneer ze alleen een halsband om zouden hebben. In mijn optie is een tuigje uitermate geschikt om de trekkracht van de hond juist te vergroten ! Het tuigje is geen oplossing tegen het trekken, maar een schijnoplossing die het probleem verhult. Het tuigje wordt gemakshalve gezien als middel tegen het trekken aan de lijn en het is een illusie te denken dat een tuigje een wondermiddel is en dat je dan je hond niets hoeft te leren, dat het wel vanzelf zal gaan ! Je kunt nog veel meer van dergelijke schijnoplossingen bedenken die alleen maar verhullen dat je je hond nog niets heb geleerd…

Een tuig is niets meer of minder dan een alternatief voor een gewone halsband met lijn , een jachtlijn e.d.

Verder vergt het omdoen  van een tuigje toch enige minuten en duurt nog langer als het een door de baas aangeleerd “spelletje” is geworden. Voor de baas is het dan inmiddels al wel een soort gevecht geworden om het voor elkaar te krijgen omdat de hond natuurlijk verband legt tussen  het “spelletje/gevecht” met de baas en uitgaan ! Een jachtlijntje (een simpel touwtje met een stop) omdoen duurt ongeveer 3 seconden en het omdoen moet ook in alle rust aangeleerd worden !

ALTIJD en eerst moet de hond worden geleerd om netjes en rustig te volgen(onder appèl) of rustig naast te wandelen en dan kunt u kiezen voor een halsband met lijn, een jachtlijn of desnoods een tuigje.

 Er is maar één structurele oplossing :

Samen met je hond aan het werk, net zolang trainen tot hij heeft geleerd (zonder trekken) te volgen… en te wandelen.

 

Hengelo, november 2017

Henk Bruggink

%d bloggers liken dit: