Clickertraining

Geschiedenis

Clicker training vindt zijn oorsprong in de zeedieren training, in de jaren 30 van de vorige eeuw. Pas veel later is men deze methode gaan toepassen voor het trainen van honden. Karen Pryor (USA) heeft dit in de jaren 90 geintroduceerd door seminars te geven voor hondeneigenaren.  Inmiddels is de Karen Pryor Academy een begrip geworden.

Wat is clickertraining 

De geleider beloont de hond voor gewenst gedrag, door middel van een click met een clicker. De clicker is een soort doosje wat een scherp click-geluid geeft als je erop drukt. Het is een communicatie middel, om de hond te laten weten: Dit, wat je nu doet, wil ik graag! En er volgt een beloning. Het werkt als het ware als een foto: dit beeld is gewenst. De hond is geleerd dat de click voorspelt dat er een voertje komt. Het is zogezegd een geconditioneerde bekrachtiger.  Als de hond bepaald gedrag vertoont (bv zitten), dan clickt  en beloont de geleider.

Waarom zou je een clicker gebruiken?

Omdat je met een clicker preciezer kunt timen wanneer het gewenste gedrag wordt vertoond. Je kunt je voorstellen dat een woord zoals ‘goed zo’ of ‘braaf’,  veel te lang duurt om te kunnen timen. Bovendien klinkt de stemming, of waardering van de baas in deze woorden door. Waardoor deze niet altijd hetzelfde klinken. De click is neutraal. Aangezien de hond is geleerd dat de click gevolgd wordt door een beloning, ziet de hond de click als een soort beloning.  Als je clickt op het moment dat de hond doet wat jij wilt, dan maakt het niet zo heel veel uit dat het een paar seconden duurt voordat de hond de primaire beloning (brokje) krijgt.  Je begint gedrag te belonen dat de hond spontaan aanbiedt. Vervolgens zal de hond dit gedrag vaker gaan vertonen. (gedrag dat beloond wordt, wordt vaker herhaald)  In het begin zal het even duren voordat de hond gedrag gaat aanbieden. Maar de hond zal snel leren, en daardoor snel dingen uit gaan proberen. Bij sommige gedragingen zal de hond deze niet spontaal vertonen. In dat geval zal je het gedrag in kleine stapjes moeten op delen, om naar het uiteindelijke resultaat te werken. Een voorbeeld: je hond zal niet spontaan op een krukje gaan staan. Je gaat eerst clicken voor het kijken naar het krukje, vervolgens in stapjes voor de beweging naar het krukje. Daarna voor een kleine poot-beweging omhoog. Vervolgens  in stapjes voor een poot op het krukje, totdat je uiteindelijk 2 poten op een krukje hebt. Dit wordt het shapen of vormen van gedrag genoemd. Uiteindelijk zul je, als je zeker weet dat de hond bepaald gedrag gaat vertonen,  er een signaal (commando) aan koppelen.

Voordelen van clickertraining

  • Je werkt hoofdzakelijk aan het belonen van gewenst gedrag, ipv het corrigeren van verkeerd gedrag. De hond gaat gretiger werken, ipv dat de hond bang is iets verkeerd te doen.
  • In plaats van lokken en commanderen van je hond, leer je hem om vrijwillig gedrag aan te bieden.
  • De hond gaat uit eigen wil met je trainen.
  • Gedrag dat met de clickertraining wordt aangeleerd, wordt gemakkelijker in andere situaties uitgevoerd.
  • Met de clicker kun je heel precies belonen, waardoor de training efficienter wordt.
  • Als de hond eenmaal door heeft hoe het clicker-spel werkt, gaat hij gemakkelijker gedrag aanbieden, hij wordt er creatiever van. Hierdoor wordt gedrag weer gemakkelijker aangeleerd.
  • Zelf word je een betere observator, en leer je je hond beter lezen.
  • Gedrag dat met de clicker wordt aangeleerd blijft beter in het geheugen van de hond.
  • Het is vooral LEUK voor baas en hond!

Onze clickertrainer Inge heeft een opleiding als kynologisch instructeur bij O&O (Nederlandse instructeursopleiding),  en is tevens een Certified Training Partner bij de Karen Pryor Academy.

 

%d bloggers liken dit: