B- Training voor Spaniels, Retrievers, Waterhonden en Staande honden

 

De cursus voor het B niveau bestaat ook uit een aantal series van 10 lessen van 1 1/2 uur. De honden dienen het C niveau te hebben om te kunnen deelnemen.

 

Enkele foto’s van de B groep, waarbij een (tamelijk onbekende) Franse Waterhond, de Barbet

Schema van de exameneisen van de SJP   B proeven 

  • Proef A t/m E zie de C training.
  • Proef F: Verloren apport te land.

Proef F: Hierbij wordt gebruik gemaakt van een (koud) wild  konijn. Afstand variabel van 30-50 meter afhankelijk van lokale omstandigheden. Konijn wordt meermalen gebruikt.

  • Proef G: Markeerapport te land.

Proef G: Het gebruikte wild is een zwarte kraai of roek. Er wordt van de wind af geworpen.

  • Proef H: Apport over diep water.

Proef H: De hond wordt naar de overkant van de beek gestuurd en krijgt daar het commando : “Zoek Apport”. Hij dient geheel zelfstandig, zonder extra commando’s de daar geworpen eend te zoeken en te apporteren. De eend wordt meerdere malen gebruikt.

Hierna komen  dan de A proeven (bij de SJP’s alleen voor de honden die door mogen voor de A proeven) : het dirigeren en de sleep. Deze training wordt niet gegeven bij Kynora, omdat dit echt voor wedstrijden bedoeld is.

Proef I: In een V vorm liggen er twee duiven in het veld (blind). Een duif op 100 meter en een duif op 130 meter. De duiven liggen 50 meter uit elkaar qua breedte. Beide duiven mogen in lijn worden geapporteerd. Voorjager geeft aan welke duif hij eerst kiest. Deze moet dan ook eerst binnen komen. Verloren zoekend de duif vinden is een onvoldoende.

Bekijk hieronder het filmpje van proef I

Proef J: Voorjager zet stuurt de hond in,  bij het begin van de sleep van een “kleine gans”. Sleep eindigt in of bij water. Deze opzet doet meer recht aan de praktijk.

Bekijk hieronder het filmpje van proef J

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

%d bloggers liken dit: